Асоциация на българските медии по света

Вторник, 06 Октомври 2015 17:26

Единайсетата световна среща на българските медии ще бъде в Атина

Единайсетата световна среща на българските медии ще бъде в гръцката столица Атина от 4 до 8 ноември, съобщи на пресконференция днес генералният директор на БТА Максим Минчев.

Форумът, събиращ ежегодно журналисти от България и света, се организира от Асоциацията на българските медии по света и от Българската телеграфна агенция.

"След десетото юбилейно издание, решихме да продължим този проект, тъй като той е необходим на нас като българи, на представителите на медиите и най-вече заради българската диаспора. Паралелно с това, че нашите общности навън са живи, имаме и увеличаване на българските медии в чужбина", посочи Максим Минчев.

Темата на форума тази година е "Медиите и културните различия. Диалог между съседи". Дневният ред на срещата ще бъде съсредоточен предимно около проблематика, засягаща българските медии зад граница. Програмата ще включва също културна и бизнес тематика. "Няма как да избягаме и от актуалните през последните месеци теми - добросъседство, бежанци, миграция, включително и на медии", добави Минчев.

За избора на Гърция като място на форума, той отбеляза, че с южната ни съседка сме традиционно свързани, имаме обща граница и интереси, хиляди са гръцките компании, които работят в България, там се намира и третата по големина българска общност и винаги е имало добро представителство на български медии.

В събитието традиционно участват над 150 български журналисти от страната и света: около 40 представители на вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от над 20 държави, както и колеги от национални медии.
По традиция Световните срещи на българските медии събират собственици, главни редактори, генерални и изпълнителни директори и журналисти от най-значимите български медии у нас и по света. В тях участват също държавници, политици, дипломати, представители на бизнеса, интелектуалци, медийни експерти, значими обществени фигури. Състоялите се от 2005 г. десет срещи /София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд/ се превърнаха в национални събития със значим обществен ефект и публичност в България и извън нея.

Асоциация на българските медии по света 2012

Top Desktop version