Асоциация на българските медии по света

Вторник, 03 Април 2012 14:59

Осмата световна среща на българските медии ще бъде в румънската столица Букурещ.

novina

Това обяви на пресконференция генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев.
Темата на форума, който ще се състои от 16 до 20 май, е "Медиите - между глобалното и регионалното". Ще бъдат обсъдени промените в медийната среда у нас и по света през изминалата година, начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с различните измерения на кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите и др. Специален акцент ще бъде поставен върху спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии в България.
По думите на Максим Минчев причината домакин на срещата да бъде именно Румъния е, че тя е "близкият непознат" - държавата, която най-малко познаваме сред съседите ни, а едновременно с това - страната, с която България изминава общ път по отношение на интеграцията си в ЕС. Друг аспект са интензивните връзки и взаимоотношения на стокообмен, туризъм, трансгранично сътрудничество.


Духовните мостове между нашите страни не са от година-две, а от хилядолетия и за хилядолетия напред, отбеляза посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу. Това ще бъде едно общо румъно-българско мероприятие, добави той.
Осмата среща на българските медии насочва вниманието към една от най-старите общности на българи по света - българите, живеещи в областта Банат. Според данни от последното официално преброяване в Румъния те наброяват около 10 хиляди души. Медиите на банатските българи са вестник "Наша глас" (излиза от 1990 г.) и списание "Литературна мисъл" (излиза от 1992 г.), които се списват на банатски български, книжовен български и румънски, а така също и радиопредавания и емисия в националната румънска телевизия.
Румъния и българските медии са свързани със стара традиция. Букурещ и Браила неслучайно и отдавна са възприети като "люлка на българската журналистика" - от общо 106 възрожденски издания, които излизат в периода 1844 - 1878, 38 вестници и списания се списват и печатат там. По време на Осмата световна среща на българските медии за първи път ще бъде представена уникална по рода си изложба на печатни издания и фотографии от българското Възраждане.
Експозицията съдържа непоказвани до този момент вестници, списания, карикатури, снимки, писма от личните архиви на Любен Каравелов, Христо Ботев, Георги Раковски и др., съобщи на пресконференцията Боряна Христова, директор на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", с чието партньорство се организира експозицията.
Във форума ще се включи и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Нека не гледаме на Румъния като далечна страна, а като приютила големи личности от България. Сега тя отново ще приюти цвета на българската общност, отбеляза той.
Идеята на осмата среща, както и на останалите досега, е наред с обсъждането на важни от дневния ред теми за медиите, да бъде промотирана и нашата страна.
Инициатори и организатори на Световните срещи на българските медии са Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Те събират на едно място български журналисти от цял свят с цел комуникация, изграждане на мрежа и взаимоотношения на сътрудничество между тях. Професионалният форум изпълнява и задачата да срещне медиите на българите зад граница - като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции.
Проведените от 2005 г. досега седем срещи (в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена и Амстердам) се превърнаха в национални събития с огромен обществен ефект и публичност в България и извън нея.

Асоциация на българските медии по света 2012

Top Desktop version