Асоциация на българските медии по света

Събота, 27 Октомври 2018 10:45

Филм за най-добрия аржентински поет с български произход беше показан на световната среща на българските медии в Скопие

Скопие, 26 октомври /Теодора Цанева, БТА/

Документален филм за най-добрия аржентински поет с български произход - Марио Несторов, беше показан на Четиринадесетата световна среща на българските медии в Скопие. Това стана в рамките на дискусията "Медии, образование и памет". Филмът "Сърце като птица" е дело на Аксиния Иванова и Иван Цанков от Гражданска асоциация "Българите в Аржентина", която поддържа двуезичен сайт и интернет радио. За първи път в световната среща на българските медии има участници от Аржентина. Филмът разказва за масовото заселване на българи в Южна Америка, което започва през 1922 г. Над 20 хиляди българи се заселват в Аржентина, основната част от които в провинция Чако, където се оформя нещо като малка България. Те стават собственици на земя, построяват първите селски училища и библиотеки, отварят малки кръчми. Българин е първият стопанин, управлявал трактор в Чако. В момента в Аржентина живеят между 50 хиляди и 150 хиляди българи, обясни Иван Цанков.

В Лас Бреняс има паметник на Васил Левски, а в съседен град - бюст на Христо Ботев. В Лас Бреняс се ражда Марио Несторов - най-добрият аржентински поет. Това го признават самите аржентинци, обясни Цанков. С "Песен за Чако" той печели поетичен конкурс и стипендия в университет, но не завършва. През 60-те години на ХХ век идва в България, но по-късно разочарован се връща в Аржентина. През живота си се бори с алкохолна зависимост и умира на 44 години. Филмът посочва, че неговите стихове се изучават в училище и по много от тях са написани песни. В хода на дискусията председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова посочи, че директивата на ЕС за аудиовизуалната медийна услуга вече е факт, до края на годината ще бъде легитимна и България ще има 21 месеца да я транспонира в своето законодателство. За първи път в нея се говори за онлайн регулация, която третира платформите за видео споделяне, посочи тя.

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев се ангажира да настоява за подпомагане от страна на държавата на българските медии зад граница, включително чрез увеличаване на бюджета на агенцията и постановления на Министерския съвет. Ректорът на Великотърновския университет "Свети Кирил и Методий" проф. Христо Бонджолов разказа за интереса на висшето училище да направи първия филиал на чуждестранен университет в Македония. Той посочи, че чака Македония да даде разрешение за такъв филиал, като идеята е първо да помага за обучението на докторанти, а след това да привлече и магистри. Фотожурналистът Иво Хаджимишев показа снимки от Скопие и Охрид - част от архива "Гипсън". На тях няма военни действия, а са запечатали средновековни архитектурни паметници и живота по онова време. Хаджимишев показа и фотографии от 40-те години, показващи влизането на българската армия в Македония. Ще видите реакцията на хората към българската униформа, посочи той. Моята мечта е тези фотографии да бъдат показани в Охрид и подарени на града, каза Хаджимишев. Четиринадесетата световна среща на българските медии се осъществява с подкрепата на "Уни Хоспитал", Първа инвестиционна банка, УНИБанка-Македония, "Софарма" и "Минстрой".

Асоциация на българските медии по света 2012

Top Desktop version